16 Jun
16Jun

 

Az elmúlt években a háztartásokban az energiával való spórolási szándék kimerült a sokunk által jól ismert mondatokban: „ne égess minden lámpát”, „csukd már be a hűtőt”, „kapcsold ki, ha nem használod”. Az energiaárak drasztikus emelkedésével ezeket az intelmeket nem elég meghallanunk, de be is kell tartanunk, és még többet kell tennünk, hogy gazdaságosan tarthassuk fenn otthonunkat úgy, hogy közben komfortérzetünk is megmaradjon. Cikkünkben a hőszivattyú és az azzal igénybe vehető kedvezményes H tarifa kap szerepet.   

Mivel tudunk energiát megtakarítani? A háztartások a felhasznált energia legnagyobb részét, közel háromnegyedét fűtésre fordítják, amelyet a használati meleg víz követ, majd a világítás, az elektromos készülékek használata és végül a főzés. Tehát, ha spórolni akarunk, akkor azt legeredményesebben a fűtési szokásaink, a használt energiaforrás és technológia újragondolásával tudjuk megvalósítani. Nem véletlen, hogy egyre többen keresik a korszerű, alternatív fűtési megoldásokat, amelyek nemcsak gazdaságosabbak, de kisebb a környezeti terhelésük is. Eddig a köztudatban az volt, hogy az árammal való fűtés drágább, mint a gázfűtés, de biztosan így van ez? Ma már nem, legalábbis nem feltétlenül. A megemelkedett energiaárak miatt a kedvezményes tarifájú árammal működő, megújuló energiát is használó hőszivattyúval fűteni sokkal kifizetődőbb. 

Az elektromosáram-alapú fűtési megoldások közül a hőszivattyú jóval kevesebb villamos energiát fogyaszt egy infrapanelhez vagy villanyradiátorhoz képest, hiszen részben megújuló energiával működik. A hőszivattyúk 1 kW áramból akár 5 kW hőenergia előállítására is képesek, amelyet a környezetből (pl. levegőből, vízből, talajból) nyernek ki. Továbbá hőszivattyús rendszer esetében lehetőség van a megújuló energiaforrásokhoz szánt, kedvezményes H tarifa igénybevételére, amellyel tovább csökkenthetjük fűtési költségünket.   H tarifa A H árszabás, vagyis a H tarifa lényege a környezetkímélő, megújuló energiaforrást használó fűtési technológia támogatása. Az egész országban elérhető a fűtési időszakban, vagyis október 15-től április 15-ig folyamatosan. A H tarifát a lakossági felhasználók hőszivattyús technológiát alkalmazó és megújuló energiaforrást használó fűtési rendszerek esetén vehetik igénybe. Idetartoznak egyes split klímák is, amelyek fűteni és hűteni egyaránt képesek, illetve legalább 3,4 SCOP-értékkel működnek. 

Mit jelent a SCOP-érték? A SCOP (szezonális fűtési jóságfok) a hőszivattyú-/légkondicionáló rendszerek esetében alkalmazandó szezonális teljesítmény-együttható, amely a készülék fűtés esetén jellemző energiahatékonysági jósági fokát mutatja, azaz hogy a befektetett villamos energiából mennyi hőenergiát lehet kinyerni. A H tarifa – SCOP-értékhez kötött – feltétele miatt nem alkalmazható villanykazánnal, elektromos fűtőpanellel (így például infrapanel vagy elektromos radiátor működtetésére sem), még akkor sem, ha azokat napelemes rendszerrel együtt üzemeltetjük. Ez azért van, mert ezek a készülékek teljes mértékben villamos energiából állítják elő a hőenergiát, szemben a hőszivattyúval, amely részben a környezetből nyeri az energiát. A H tarifa árszabása az elérhető áramtarifák közül a legkedvezőbb (~22–24 Ft/kWh), alacsonyabb a vezérelt (éjszakai) áramnál is. 

Fontos kiemelni, hogy a 2022. augusztus 1-jével érvényben lévő villamosenergiaár-változás nem érintette a H tarifát, annak díja nem lett magasabb, és nem korlátozott. Viszont a H tarifa szezonális, így fűtési időszakon kívül A1 tarifán tudjuk üzemeltetni a hőszivattyút, de ennek mérőórája külön felhasználási helynek minősül, ezért erre és a rendes mérőóránkra külön-külön érvényes az A1 tarifán megállapított kedvezményes árú mennyiség. Tehát a fűtési idényen kívül eső fél évben – A1 tarifa alkalmazásakor – is érvényes a kedvezményes árszabáshoz meghatározott 2523 kWh/év fogyasztási határérték.   H tarifa igénylése Az igénylés első lépése a lakóhelyünk szerinti áramszolgáltatóval való kapcsolatfelvétel, ők tudnak pontos tájékoztatást adni, hogy milyen dokumentumokat szükséges kitölteni és benyújtani, mert ezek szolgáltatónként eltérőek lehetnek. Általánosságban elmondható, hogy szükség van egy kitöltött igénybejelentőre, illetve a csatlakoztatni kívánt készülékek adatlapjára. Második lépés, hogy villanyszerelő szakembert keresünk, aki felülvizsgálja a mérőóra helyét és elvégzi a szükséges munkálatokat.   

Mennyibe kerül a H tarifa bekötése? A H tarifa bekötéséhez a már meglévő mellé egy külön, kéttarifás mérő kialakítása szükséges. Ezen tudjuk mérni a kedvezményes, illetve a fűtési időszakon kívüli fogyasztást. Az új mérőóra nem a fogyasztó tulajdona, hanem az áramszolgáltatóé, ezért annak nincs külön díja, de annak helyét és a meglévő óra felülvizsgálatát, az esetleges átalakítási, szabványosítási munkálatokat regisztrált villanyszerelővel szükséges elvégeztetni, ami pluszköltséget jelenthet. Ha az ingatlan nem rendelkezik akkora elektromos kapacitással, amely elbírja a hőszivattyút/klímát, akkor szükség van a hálózat bővítésére. A teljesítménynövelés 1×32 amperig díjmentes, felette csatlakozási díj fizetendő amperenként (3900 Ft + áfa / A), de a kedvezményes tarifa kapacitását nem a rendelkezésre álló kapacitásból veszik el, hanem azon felül adják. 


Forrás: https://mvmoptimum.hu/blog/futes-hutes/h-tarifa/

Megjegyzések
* Az email nem lesz publikálva a weboldalon.